O ljubezni

in izbiri

Ljubezen ni trgovina z oblačili, v kateri negotova izbiram najlepšo obleko. In obiščem še drugo trgovino, da vidim, če dobim še lepšo, boljšo. Lepše in boljše vedno so. 

Zdaj vem, da je ljubezen izbira v kateri čutiš utrip srca, vznemirjenje v telesu, pričakovanje klica, srečanja in glave, z vsemi pomisleki iz preteklosti in pričakovanji v prihodnosti. Ljubezen je čas, ki ga želim preživljati z njim (partnerjem), njimi (družino, prijatelji) in se veselim skupnih trenutkov. Tudi, če potem niso vedno taki, kot sem jih pričakovala. Včasih sem razočarana, večkrat pa presenečena, da je še bolje, kot bi pričakovala. Bolje je takrat, ko spustim pričakovanja, ko si v glavi ne narišem sličic in izdelam filmov o tem, kako bi moralo biti. Takrat je lepše, kot bi si kadarkoli upala sanjati.

Tako kot izberem jaz, izbere tudi moj partner. Vedno mi je težko izraziti in izpovedati ljubezen drugemu, ker imam pomisleke (kaj če …) in strahove. Ko razmišljam, kako jo izpovedati, pomeni, da mi je mar za nekoga. Da ga želim očarati. Najlažje je, da samo naredim, ker ljubezen ni racionalna. In lepo se ji je prepustiti, ker ne more biti ni nič hujšega, kot samo ne. In s tem ne, ni konec sveta. 

Včasih sem bila negotova. Vem, da sem bila negotova, ko sem bila mlada (berite še neporočena) in se počutila kot v trgovini z oblekami, kjer sem iskala lepšo in boljšo izbiro. In ni bilo enostavno. Tudi v dvajsetletnem zakonu se je večkrat pojavil ta občutek in strah, kaj bom odkrila zase za najin odnos. Naj bo zveza še tako trdna in dolga. Morda bi jo zaradi polnjenja lastne praznine pred kratkim izgubila. In bila še bolj izgubljena. A sem ponovno izbrala njega. 

Izbrala sem brez razlogov, brez pomislekov, pojasnil (sami sebi seveda). Poiskala sem kaj vidim, kaj imam. Vidim izjemnega človeka, ki je predan nečemu, tako kot jaz, ki me ljubi, skrbi zame, me varuje, zabava in sprosti. Z njim se počutim varno in ob njem vem, da bo vse dobro.

Vse ostalo je samo grajenje odnosa, povezovanje, vsak dan znova. V majhnih, skromnih in drobnih pozornostih, kot npr. v času, ki ga nameniva drug drugemu. S tem ostaja čarobnost ljubezni, z vsem kar prinese zraven. Z vzponi in padci, polomi in preboji. Ko zmaga eden, zmagava oba. Ko joče eden, jočeva oba.


Fotografija: Mateja Peršolja


Ljubeznen je ...